петък, 3 декември 2010 г.

Онлайн игра прави генетични изследвания


Играенето на онлайн игри може да означава повече от губене на време, благодарение на новата игра, разработена от екип на bioinformaticians в университета "Макгил". Сега играчите могат да допринесат по един забавен начин за генетичните изследвания. "Има някои изследвания, че човешкият мозък е по-ефективен от всеки компютър, като например поззнаването на човешкото лицето", обяснява ръководителят на изследването д-р Джером Велдиспюл към Школата по компютърни науки.
"Разпознаване и сортиране на моделите в човешкия генетичен код попада в тази категория. Нашата нова онлайн игра дава възможност на играчите да се забавляват, като същевременно допринасят за генетичните изследвания. Играчите могат да избират дори генетично заболяване, за което те искат да помогнат да декодират.
Играта се нарича Phylo и може да се играе в http://phylo.cs.mcgill.ca.
Играта е тествана в рамките на научната общност, за да се гарантира точността и, но официално стартира 29-ти Ноември в 11 ч. "Надяваме се, че хората ще се насладят на играта, и че много от участниците ще регистрират”, заяви Велдиспюл. "Това е възможност за хората да използват свободното си време, да допринесе по изключително важен начин за медицината." Много човешки заболявания са причинени от дефекти в ДНК-кода и изследователите едва сега разбират това.
Предлагаме на широката общественост възможността да се включат в това изследване, играта е полезена и за обучаващите се в областа на генетиката изследователи. "Точната причина за появяването на повече генетичн болести не е известен, но благодарение на геймърите Phylo, това изследване може да се подобри значително", заяви д-р Ален Денис, биоинформатик изследовател в Университета в Париж.
Учените предполагат за доброто бъдеще на играта. „Бихме искали да се интегрираме тази игра направо в Facebook, както апликация. Да изместим Farmville!”

Няма коментари:

Публикуване на коментар